24.06.17 טיול אתגרי והרפתקני לנחלי חזורי וגובתא ותל פאחר - טיולים ואתגרים

24.06.17 טיול אתגרי והרפתקני לנחלי חזורי וגובתא ותל פאחר

טיול הרפתקני בנחל חזורי  וגובתא

ולקינוח נסייר בבסיס הסורי פית ובמעיין הנפלא שבתוכו

 

מזג האוויר ליום הטיול
ם

את הטיול שלנו לנחלי חזורי וגובתא , נעשה הפעם בצורה שונה ,יותר אתגרית, יותר יפה, יותר ארוכה , נחל את הטיול מנווה אטיב השוכן למרגלות החרמון , משם נטפס אל חורשת ההנצחה של סיירת אגוז , מי שרוצה יכול בשלב זה לעלות לאוטובוס , מי שרוצה ימשיך לנחל חזורי וגובתא .

סיירת אגו"ז (אנטי גרילה ולוחמה זעירה) הוקמה לראשונה בשנת 1956 כסיירת של פיקוד צפון, על ידי מפקד הפיקוד דאז, יצחק רבין. מטרת הסיירת הייתה להתכונן לבלימת פלישה סורית שעלולה לבוא, כתגובה למבצע קדש הצפוי. הסורים לא פלשו לארץ, והיחידה פורקה, אך הוקמה פעם נוספת בשנת 1964. אחרי כ-10 שנים של פעילות אינטנסיבית בגבול הצפון, פורקה הסיירת בשנית לאחר מלחמת יום כיפור, בשל מצוקת כח אדם. בשנת 1995, כחלק משינוי תורת הלחימה כנגד ארגון החיזבאללה, הוקמה היחידה פעם נוספת, והפעם כיחידת עילית של חטיבת גולני. היחידה התמחתה בלוחמת סבך בשטחים מיוערים ובלוחמה נגד ארגון גרילה. עד הנסיגה מלבנון בשנת 2000, ביצעה יחידת אגוז אינספור פעולות בשטח דרום לבנון, פעולות שמנעו אירועי טרור רבים מצד חיזבאללה. בשנים האחרונות פועלת היחידה כשאר יחידות צה"ל גם ביהודה ושומרון, אך התמחותה נותרה בעינה, אנטי גרילה ולוחמה זעירה. האנדרטה לזכר לוחמי סיירת אגוז מוקדשת ל-31 מלוחמי הסיירת שנפלו באזור זה, תוך ניסיון לבלום את המחבלים הרבים שניסו לפגוע בתושבי ישראל ובחיילי צה"ל בדרום לבנון.

בצמוד לרחבת העפר נמצא גם קברו של השיח' עותמאן אל-חזורי, הקדוש לעדה הדרוזית. סביב הקבר ישנו אתר מסודר, אך הוא סגור למבקרים שאינם בני העדה הדרוזית. אנו נחלוף על פני השער הנעול, ונרד בשביל צר המסומן בכחול, שיוצא מקצה החניון ופניו אל נחל חזורי. נוכל לשבת ולאכול ארוחת בוקר בחניון הפיקניק המסודר, תחת העצים, ולאחר מכן להתחיל במסלול.
השביל המסומן בכחול פונה חצי ימינה, יורד במתינות במדרון, וכבר אחרי דקה פונה ימינה וחוצה את ערוץ הנחל על קשת עתיקה מן התקופה הרומית. אם עברו מספר דקות ולא חציתם את הנחל, והשביל בו אתם הולכים אינו מסומן ומתחיל לטפס, חיזרו על עקבותיכם ומיצאו את הנקודה המתאימה בה צריך לחצות את הנחל. מיד אחרי שנחצה את הנחל, נפנה שמאלה בעקבות סימון השביל הכחול, ונרד לתוך ערוצו של נחל חזורי. כבר בשלב זה נוכל להבין מה יהיה אופי הטיול הצפוי לנו בשעות הקרובות. אם ערוץ הנחל יבש, כפי שהוא ברוב ימות השנה, סימן שלפנינו מסלול מאתגר ומהנה, שכולל קפיצות ודילוגים במדרגות סלע ובמפלים קטנים. לעומת זאת, בימות האביב ייתכן שנמצא מים זורמים בערוץ נחל חזורי. אז עלינו להבין שמדובר במסלול קשה ומאתגר עוד יותר, שכולל גם הליכה בין פלגי מים זורמים וסלעים חלקים. אם נראה שהנחל זורם בעוצמה רבה, בדרך כלל לאחר ימות גשם סוערים, נוותר על המסלול ונגיע לכאן פעם אחרת.


שרידי טחנת קמח בנחל חזורי

השביל המסומן בכחול יורד אל ערוץ הנחל ואנו בעקבותיו. ב-5 הדקות הראשונות נעבור ליד שרידים של טחנות קמח עתיקות, שניצלו את מי השיטפונות הזורמים בנחל להנעת אבני הריחיים ולטחינת קמח. השביל הצר עובר ממש בתוך הערוץ ולפעמים עולה על אחת מגדותיו, ואנו נשתדל להיצמד אליו וללכת בנתיב הנוח ביותר. נדלג ונרד בין סלעים גדולים ומפלים קטנים, בתוך יער קסום של עצי אלון וצפצפה.


יורדים במדרגות סלע בערוץ נחל חזורי

נהנה מהצל שמעל ראשינו כל הזמן, ונוכל לעצור למנוחה בכל פינה שנרצה. בסתיו השלכת מרהיבה בשלל צבעיה, וגם בימים חמים האוויר קריר ונעים. ההליכה במורד נחל חזורי אינה קלה והקצב איטי מאוד, מכיוון שבכל צעד אנו נאלצים למתוח את אברינו או לקפץ מסלע אחד למשנהו.


יורדים במפלים גבוהים בנחל חזורי

ככל שנתקדם הופך הנחל להיות מצוקי יותר ויותר. קירות של סלעים ניצבים משני צידנו, ואנו נמשיך לרדת וליהנות מכל רגע. אחרי 50-40 דקות נגלית לפתע בין המצוקים מצודת נמרוד במלוא תפארתה |2|.


מצודת נמרוד נגלית במפתיע בין המצוקים |2|

מצודת נמרוד, הבנויה בקצה שלוחה תלולה ונישאת, נבנתה במאה ה-13 על ידי חיילים איובים, קבוצה מוסלמית ששלטה בארץ ישראל באותה תקופה. האיובים ביצרו את חלקה הצפוני של הארץ כדי להתגונן מפני מתקפה אפשרית של קיסרים גרמניים, מתקפה שלא התרחשה מעולם. שמה המקורי של המצודה בפי המוסלמים היה קלעת א-צוביבה, והוא מוזכר רבות במקורות כתובים, החל מהמאה ה-13. פירוש המונח א-צוביבה מוטל בספק. יש טוענים שמשמעותו המילולית של השם הוא "המזנקת אלי ציד". אחרים גורסים כי מקור השם במילה הערבית צוביב, שפירושה "מצוק", התואמת היטב את מאפייניה הגיאוגרפיים של המצודה. במרוצת השנים נבנו למצודה אגפים נוספים, והיא בוצרה על ידי צבאות הממלוכים, קבוצה מוסלמית נוספת ששלטה בארץ אחרי האיובים. השליט הממלוכי האדיר בייברס פיאר את המצודה, ביצר אותה והעניק אותה כארמון לסגנו ביליק. את מפעל הבנייה הגדול שלו הנציח בייברס בכתובת ענקית משנת 1275, הנמצאת בחצר המבצר עד היום. עם השנים ירדה המצודה מחשיבותה. רעידות אדמה פגעו בה והחריבו חלקים ממנה, אך היא נותרה מרשימה ביותר עד עצם היום הזה. בסיור במצודה אפשר לראות את מגדלי התצפית הנישאים סביב המצודה, את אולמות המגורים של החיילים, את חרכי הירי בחומה המקיפה את המבצר, את מאגרי המים התת-קרקעיים ואת מנהרות המילוט העוברות מתחת לפני השטח.


סלעים גדולים בערוץ המוצל

מראה המצודה העתיקה בין המצוקים התלולים  והמיוערים, מרשים ביותר. בנקודה זו אנחנו יכולים להבין כמה הספקנו לרדת, שכן התחלנו ממש באותו קו גובה של המצודה, ועכשיו היא כבר נישאת מעלינו. נמשיך לרדת באותו האופן, בין העצים והסלעים, ואחרי 30-20 דקות נוספות נגיע לצומת שבילים |3|. השביל המסומן בכחול פונה שמאלה ועולה לעבר מצודת נמרוד, ושביל צר נוסף המסומן בשחור פונה ימינה או ממשיך ישר. המטיילים במסלול הקצר יפנו בשלב זה שמאלה ויעלו אל מצודת נמרוד, ואילו אנו נמשיך ישר בשביל המסומן בשחור.

מותחים שרירים בין העצים והסלעים
כ-3.5 קילומטר, 3.5-2.5 שעות

אחרי דקות ספורות של הליכה בשביל המסומן בשחור, נשפך ערוצו של נחל חזורי אל נחל גובתה שמגיע מימין, ואנו יחד איתו. נחל גובתה דומה מאוד לנחל חזורי, אם כי הוא חשוף מעט יותר לשמש. ההליכה מאתגרת מאוד, ודורשת מאיתנו לאמץ ולמתוח את השרירים. ניעזר בענפי העצים הארוכים כדי לרדת במפלים גבוהים, נדלג בין בולדרים וסלעים ונקפץ במדרגות סלע. בזמן ההליכה במורד הנחל, נוכל לפגוש את כל הצמחים המאפיינים את החורש הים תיכוני האופייני לאזור.


יושבים על עץ ענק בנחל גובתה

הנפוצים ביותר הם עצי האלון המצוי והאלה הארצישראלית, ולצידם נראה גם ער אציל, אדר סורי, כליל החורש הפורח בוורוד בחודשי האביב ושיחי הרדוף הנחלים הפורחים בוורוד בימות הקיץ. אחרי 15-10 דקות ניתקל בשלט המורה 'אין כניסה', ונפנה בעקבות השביל המסומן ימינה. השביל מטפס מעט על גדת הערוץ, ובמהרה יורד חזרה אל ערוץ הנחל במתלול של אבנים קטנות. לאורך הדרך נראה שלצד סימוני השביל המופיעים על גבי הסלעים, כתובים מספרים בסדר עולה. מספרים אלה נועדו להקל על הדיווח לכוחות החילוץ והביטחון במקרה של פציעה, ולכן חשוב לשים לב איזה מספר מלווה אתכם בכל שלב.


הולכים בין הסלעים בנחל גובתה

ההליכה בערוצו של נחל גובתה ממשיכה להיות איטית לכל אורך הדרך. גם כאן נוכל לעצור למנוחה תחת העצים וליהנות מהשקט. מומלץ במיוחד לחפש שטחים מישוריים תחת העצים, על גדתו הימנית של הנחל. במקומות אלה אפשר לשכב על מצע העלים היבשים, ואף לתפוס תנומה קצרה.


קרני השמש חודרות בין צמרות העצים הצפופות

אחרי כ-2 קילומטר של ירידה בנחל גובתה, שיארכו 2-1.5 שעות, נשים לב שגדותיו של ערוץ הנחל מתחילות להתרחק זו מזו |4|. ההליכה הופכת מתונה יותר, והשביל יוצא מערוץ הנחל ועובר לסירוגין בין שתי גדותיו. נלך בשביל צר בין העצים, ונהנה ממראה קרני השמש המבצבצות מבעד לצמרות הצפופות. לאחר 20-15 דקות של הליכה מישורית ונוחה, ניצמד לצידו השמאלי של הערוץ ונחפש סימון שקוף שפונה שמאלה. אם הגעתם לשלט ירוק המבשר על 'סוף מסלול נחל גובתה', סימן שפספסתם את הסימון השקוף, ועליכם לחזור כחצי דקה לאחור. נפנה בעקבות הסימון השקוף, המטפס כמה מטרים ונכנס לתוך מתחם מגודר. בצידו השמאלי של המתחם ישנה מערה |5|, בה חיים בשלווה מאות עטלפי פירות קטנים ויפים. כדאי להיכנס אל המערה, להאיר בפנס על התקרה ולהביט על העטלפים התלויים עליה ברגליהם.


עטלפים במערת העטלפים בנחל גובתה |5|

ממערת העטלפים נרד חזרה אל השביל המסומן בשחור, נפנה שמאלה ובמהרה נגיע אל השלט הירוק המבשר על סוף המסלול בנחל גובתה. כדקה נוספת של הליכה תביא אותנו אל כביש צר וצדדי |6|, המוביל לחלקה האחורי של שמורת נחל חרמון. נפנה ימינה בכביש החשוף לשמש, נלך 7-5 דקות ונגיע אל הכביש הראשי, כביש 99 |7|. נפנה שמאלה, נלך בזהירות לצד הכביש, ובמהרה נפנה שוב שמאלה על פי השילוט אל חניון המעיינות בשמורת נחל חרמון |8|, שם ממתין לנו האוטובוס

אלו שרוצים לפרוש לאחר נחל חזורי יכולים לעשות כך .

בסוף ההליכה בנחלי חזורי וגובתא , נשיפ פעמינו אל תל פאחר  , נביט ונישמע על אחד הקרבות ההירואים שהיו במקום .

  • קפה נכין במהלך הטיול  , אתם תדאגו להביא נשנושים לחברים

תחנות הסעה: 07.00 חניון מכבי רחוב גולדה מאיר 21 ראשלצ : 07.15 תל-אביב רכבת ארלוזרוב ליד השכרת רכב שלמה : 07.25 צומת גלילות בתחנת האוטובוס ליד הסינימה סיטי: 7.30 צומת כפר שמריהו : 07.45 צומת נתניה בתחנת האוטובוס מתחת לגשר : 07.55 צומת אולגה בתחנת האוטובוס מתחת לגשר : 08.30 יוקנעם :9.15 לב המפרץ : 9.20 צומת הצריף : 9.25 צומת צבר : 9.35 עין המפרץ : 10.00 כרמיאל

דף זה מאובטח בהצפנת SSL 2048bit. המידע אודות הפעולה מוצפן בהתאם להנחיות תקן PCI הבינלאומי.
Register

כללי  בטיחות

  1. 3 ליטר מים חובה
  2. נעלי הליכה ( לא ספורט )
  3. כיסוי ראש
  4. קרם הגנה
  5. פנס (מומלץ פנס ראש )
  6. במידה ועזבת את המסלול לכל מטרה שהיא משאירים את התרמיל על המסלול
  7. לרשותך 4 אנשי צוות עם מכשירי קשר בכל שאלה ניתן לפנות ולקבל תשובה
  8. לכל אורך הטיול יהיה מאסף , אף לא אחד נשאר מאחור .
  9. חל איסור לעקוף את מוביל הקבוצה ,
  10. כל מטייל אשר עוקף את מוביל הקבוצה או נשאר מאחור המאסף לא חלה עליו אחריות שילוחית והינו אחראי על עצמו
  11. נא להכניס לזיכרון הפון 054-2233888  איציק

תשלום כולל

Comments are closed.



x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

צלצלו עכשיו